Att åka när skolsystemet ändras #1

För ett år sen när tjejer och killar runt om i landet började planera sitt år på High School i USA, Nya Zealand, Japan och allt var det inget speciellt. Du ansökte, du gick kanske på intervju, gjorde tester, fick gå på flera läkarbesök och till sist lämnade in ett studieuppbehålls papper där du bara skrev in vilken klass du ville börja i när du kom tillbaka. Inga svårigheter alls. Lika så kommer det se ut för dig som åker nästa år. Men för oss speciella/stackare/modiga, för oss blir det speciellt. Eftersom hela skolsystemet i Sverige kommer ändras under sommaren 2011 kommer det se helt annurlunda ut för oss när vi kommer tillbaka. Eller? Är det så stor skillnad egentligen? Ett flertal tonåringar som först var supertaggade på att åka iväg, bort från Sverige, få se något nytt, leva ett annat liv, de har hoppat av. Och varför? Jo, för att lärare, föräldrar, syokonsulänter och andra elever har skrämt dem. För att du inte ska göra samma misstag ska jag här skriva vad som kommer ändras och hur det kommer påverka oss, och framförallt om vi ens behöver bry oss särkilt mycket.

Efter valet i spetember 2010 beslöt riksdagen och regeringen att en ny skolreform skulle införas, eller rättaresagt: den gamla gymnasieskolan skulle tillbaka. Så, så ska det bli. Men det är inte en anledning till att inte åka. Alla vi som går i ettan nu på gymnasiet kommer alltid att behöva hoppa in i det nya, det spelar ingen roll om vi åker efter tvåan. Och visst du kan åka efter gymnasiet om du vill, men jag säger bara det, det är inte samma sak.
Det som kommer hända är att nya program kommer finnas. De vanligaste är "Samhällsvetenskapligaprogrammet", "Naturvetenskapsprogrammet" och "Humanistiskaprogrammet". I programmen kommer det finnas olika inriktningar. I min skola har vi t.ex på Sam-programmet: "Inriktning Beteendevetenskap", "Inriktning Samhällsvetenskap", "Inriktning Medier, Information och Kommunikation". Inom dessa inriktningar kommer det sedan finnas "programfördjupningar". T.ex så under "Inriktning Samhällsvetenskap" finns det "Programfördjupning Europa och Global". Så här ser det ut på de flest håll.
Det som du gör när du ansöker om studieuppbehåll är bara att du pratar med din syokonsulent om vilken "ny" linje som ligger på ungefär samma riktslinje som den du går nu. Självklart kan du välja något helt nytt också men då får du vara beredd på mycket plugg både när du är i USA och när du kommer tillbaka. Väljer du en linje som är lik den du går nu behöver du inte läsa in lika många kurser, om det nu är några. Det kan hända att den nya klassen ligger lite före i matte eller liknande. Men väljer du rätt linje brukar det inte vara några hela kurser som du behöver ta igen.
Tänk också på att du när du kommer tillbaka har spenderat ungefär ett år i ett engelsktalande land (om du åker till nåt sånt) och att du säkert är mycket bättre på engelska än du var innan och säkert också många av dina klasskamrater. Därför kan det vara en idé att tänta av engelskan. Helst alla kurserna. Engelska A läser du ju i ettan men B, och C om det står med i kursplanen kan du tänta av och då ha tid att ta igen andra studier om det behövs.
Så det är mina tips so far.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0