Informationsmöten!

Titta in på orginalbloggen där jag skriver om min vardag. Där händer det lite mer och finns även lite roligare läsning - Klicka här! Klicka här!


Bara för att jag blev så jättenyfiken och började fundera på vilka man kommer stöta på. Så... ni som ska åka med Explorius 2011/2012. Vilken info-möte ska ni på? Om ni ska till Stockholm, vilket av dem tänkte ni besöka? Båda eller bara det ena?
Själv, hade jag tänkt gå på båda Stockholms mötena. Bor ju ändå så nära och det är ju kul att träffa många.
Kommentera!!! <3

Mer aktivitet!

Ja ni som vill läsa en liten mer aktiv blogg om mig och min vardag kan ju bara ta och klicka!
Där skriver jag som sagt om min vardag, här är det ju bara om utbytesstudent livet och eftersom det inte händer mycket alls just nu så är min "orignal" blogg lite roligare ;)
Hugz <3

Värsta tänkbara med EF

Läste på Amandas blogg detta inlägg som är skrivet av denna tjej (länk). Alltså det här måste ju vara det värsta tänkbara. Jag menar, visst har hört en del negativt om EF men det här måste ju vara extremfall. Hoppas verkligen det i alla fall... Säger bara det, tur att jag åker med Explorius.

"Det har tagit mig 3,5 år att ta upp detta. Hittilas har jag valt att förtränga allt. Men nu jävlar ska min historia upp till ytan!

Efter första terminen i gymnasiet bestämmde jag mig för att dra till USA på ett utbytesår. Jag valde att åka med EF high school year. På EF huvudkontor på Strandvägen sålde dom hela konceptet till mig och mina föräldrar. Vi köpte hela skiten rakt av och gick på deras slogan "EF hich school year -det bästa året i ditt liv". Jag fick via EF kontakt med ungdommar som varit på high school year tidigare. Dom berättade bara massa positvit. I efterhand har jag fått reda på att EF har betalat dom för att dom bara ska berätta de postiva sakerna.

Ett high school year med EF kostade drygt 50 lax då. Men om man skulle välja område i USA (norr, söder, öst, väst) så kostade det typ 5 lax extra. Och om man skulle välja delstat så var det bara hosta upp ännu mer. Vad fick man då för dessa pengar? Flyg tur och retur till USA, plats i en komunal skola som dvs är gratis, boende hos en värdfamilj som inte fick en krona för att ha en student boende där i 10 månader. Så man betalade alltså 50 lax för en flygbiljett till USA, alla  vet att det kostar typ 10 000 så resten av pengarna givk till grisarna på EF.  EF lovade att minst 1 månad innan avresa så skulle man få en värdfamilj. Jag fick ingen. Jag ringde dagligen till EF och dom sa att "dom jobbar på det". Samma dag som jag skulle resa hade jag fortfarande ingen värdfamilj,  och ändå åkte jag iväg. Endast 17 år gammal. Dock fanns det dom som var ännu yngre, villket är helt sjukt.

När jag landade i USA så hämtade områdesrepresentanten upp mig. Jag fick bo hos en välkommstfamilj tills EF fixat fram en familj. Tanken var att jag skulle bo där i 2 veckor, jag pallade 3 dagar i det där råtthålet! Familjen bodde i ett jävla skjul! Jag skojar inte. Litet, skabbigt, smutsigt och mögligt hus. Jag fick sova på deras vardagsrumsoffa. Vardagsrummet låg i anslutning till ytterdörren så vaknade såfort någon i familjen kom hem. Dessutom hade dom ingen dator och inte ens hemtelefon! "We hade some problems with the telephone company" Dom var luspanka alltså. Hur tänker EF när dom placerar ungdommar i en sån familj? Och varför tar en fatttig familj emot en utbytestudent när dom inte får en krona för det? Amerikanare är ju som dom är i och försig men jag fattar verkligen inte. Efter 3 dagar flyttade jag ut från denna familj. Jag flyttade till min områdesrepresentant. Där bodde hon och hennes man, 2 barnbarn, 3 tyska utbytesstudenter och en norsk utbytesstudent. Vi var alltså 9 pers som bodde i 4 rum och kök. Värre än Familjen annorlunda tamefan! Jag fick inte ens en egen säng utan fick dela med den norska utbytesstudenten Carina. Situationen där var ohållbar. Vi fick 10 min per person i badrummet på morgonen och endast 30 min vid datorn var per dag. Det var trångt och alla utbytesstudenter vart depressiva och drog ner varandra. Alla var dessutom fly förbannade på EF. Vi tjatade på dom att dom skulle fixa fram familjer. EF bad oss "fråga runt i skolan om vi kunde bo hos någon klasskompis" Eh?! Här har man BETALAT för att EF ska hitta en familj och sen ska man tydligen göra jobbet själv.

Skolan var katastrof. Jag grät så fort jag såg den. En grå betongbyggnad. Amerikanska skolan skiljer sig enormt mycket från den svenska. Det visst jag men det var ändå svårt att anpassa sig. Varje skoldag var likadan! Samma lektioner, samma tid, varje dag. Varje lektion var 40 min och man hade typ 7 om dagen. Det positiva med det var att man typ inte hann börja föränn lektonen var slut! Skolmaten var fruktansvärd! Värre än flygplansmat. Flottig micro pizza, chips och läsk. Rörde den inte ens. Var ute och solade på lunchen. Blev smal och brun. Reglerna på skolan var också helt sjuka. Detention delades ut hej villt. Det räckte med en svordom, komma en min sent till lektionen, prata vid fel tillfälle eller äta ett äpple på letionen. Nivån på ett kommunalt high school (motsvarar  årskurs 8 - årskurs 2 i gymnasiet ) var skrattretande. Jag gjorde samma saker som i högstadiet fast jag var senior och därmed gick sista året. Att gå i en privat skola hade varit betydligt bätre. Dock ville EF ha 20-30 000 kr extra för det. Skolan jag gick på var riktigt tråkig. Jag vantrivdes.  Det slutade med att jag  blev sjuk av tristessen och stressen över att inte ha någonstans att bo...

Min områdesrepresentant tog mig till läkaren. Han såg dirtekt att jag var en sönderstressad, oroad och depprimerad ung tjej. Han berättade att han och hans fru länge tänkt ta emot en utbytesstudent och han frågade om jag vill bo hos dom! Föjde med hem till läkaren och träffade familen. Flyttade in där 2 dagar senare. Dom var fantastiska. Även om det mesta var skit i USA så hade jag i alla fall en underbar värdfamilj. Observera att EF inte hade lyft ett finger för att hitta en familj till mig. Utan det fick jag göta själv och det blev ju bra tillslut. Dock var det andra utbytesstudenter som inte hittade familjer eller fick flytta runt pga diverse problem. Vad gjorde EF för att hjälpa dessa ungdommar? Nada.

Även om jag hade en fantastisk familj så var det annat som strulade. Saker som EF bidrog till och fuckade upp. Dock är det inget som jag tänker dra upp här och nu för det sitter så djupt innom mig. Det gör för ont att dra upp det till ytan. Sen tar det alldeles för lång tid att berätta men jag blev bland annat mordhotad av en som jobbade på EF. Hon sa att det var inga problem att skicka hem mig i en kista. Återigen visar det vad EF går för.

Som sagt hade jag ett bra år och positiva minnen tack vara min värdfamilj. EF hade ingenting med det att göra! EF har fått mycket kritik och det är inte bra jag som är missnöjd och inte har något som helst förtroende för dom. 2007 gjorde Uppdrag granskning en dokumäntar om EF. "Bästa året i ditt liv" När jag såg den dokumentären så kände jag igen mig i precis allt. När jag kom hem igen efter 10 månader i USA var jag förändrad. Jag var kränkt och kände att en del av min värdighet var borta. Jag förträngde så mycket jag kunde villket inte är det bästa att göra. Traumatiska minnen flyter upp till ytan. Har gått hos psykolog för att berarbeta dessa minnen. Borde skickat räkningen till EF, borde ha kontaktat konstmentverket. Jag borde ha fört ett jävla liv och kämpat för mina rättighter. Men när jag kom hem var all engeri slut. Jag ville glömma och gå vidare.

Jag har valt att skriva detta för att varna andra. Åk inte någonstans med EF. Skicka inte iväg dina barn med dessa lurendrejare! Om EF hade varit ett snickarföretag så hade dom  varit med i Fuskbyggarna för länge sen. Jag ska skicka en kopia till EF huvudkontor på Strandvägen också. EF luarar människor. Bästa året i ditt liv. My ass."


Inlägget finns även att läsa här!


Åh vad kul!

Var inne och tittade på utbytesstudent.se och såg att ett av mina inläögg har blivit publicerat. Kul!
Klicka här om du vill läsa inlägget!

Uppdatering

Believe it or not men det har kommit lite mer info de senaste dagarna.
1. Infomötena är bestäma. Så den 14 och 15 maj ska jag sitta på dem, supertaggad! Den 14e, alltså lördagen ska jag dessutom träffa Josefine och så ska vi typ gå dit tillsammans. Ska bli sjukt kul. Sen på söndagen ska jag gå med föräldrarna, antar att de också har lite frågor och sånt.
Men jag är verkligen jättetaggad inför mötet med alla andra studenter. Ska bli så kul att höra andras tankar och skapa nya band.
2. Jag fick mail från utbytesstudent.se. Dels så vill de gärna ha min blogg i listan + att de tyckte att mitt inlägg om skolsystemet var bra! Åh, vad glad man blir när man hör sånt. De ville till och med använde det till något. Kul!
Ja, mer än så har det inte hänt. Men med tanke på att det inte händer mycket alls så minsta lilla känns som en verkligt stor grej. Det är ju sportlov och jag är uppe i Åre. Känns relativt skumt att veta att man nästa år inte kommer spendera vecka 9 uppe i svenska fjällen.
Nä, nu ska jag sova och ladda upp inför super mycket skidåkning imorrn!

Att åka när skolsystemet ändras #1

För ett år sen när tjejer och killar runt om i landet började planera sitt år på High School i USA, Nya Zealand, Japan och allt var det inget speciellt. Du ansökte, du gick kanske på intervju, gjorde tester, fick gå på flera läkarbesök och till sist lämnade in ett studieuppbehålls papper där du bara skrev in vilken klass du ville börja i när du kom tillbaka. Inga svårigheter alls. Lika så kommer det se ut för dig som åker nästa år. Men för oss speciella/stackare/modiga, för oss blir det speciellt. Eftersom hela skolsystemet i Sverige kommer ändras under sommaren 2011 kommer det se helt annurlunda ut för oss när vi kommer tillbaka. Eller? Är det så stor skillnad egentligen? Ett flertal tonåringar som först var supertaggade på att åka iväg, bort från Sverige, få se något nytt, leva ett annat liv, de har hoppat av. Och varför? Jo, för att lärare, föräldrar, syokonsulänter och andra elever har skrämt dem. För att du inte ska göra samma misstag ska jag här skriva vad som kommer ändras och hur det kommer påverka oss, och framförallt om vi ens behöver bry oss särkilt mycket.

Efter valet i spetember 2010 beslöt riksdagen och regeringen att en ny skolreform skulle införas, eller rättaresagt: den gamla gymnasieskolan skulle tillbaka. Så, så ska det bli. Men det är inte en anledning till att inte åka. Alla vi som går i ettan nu på gymnasiet kommer alltid att behöva hoppa in i det nya, det spelar ingen roll om vi åker efter tvåan. Och visst du kan åka efter gymnasiet om du vill, men jag säger bara det, det är inte samma sak.
Det som kommer hända är att nya program kommer finnas. De vanligaste är "Samhällsvetenskapligaprogrammet", "Naturvetenskapsprogrammet" och "Humanistiskaprogrammet". I programmen kommer det finnas olika inriktningar. I min skola har vi t.ex på Sam-programmet: "Inriktning Beteendevetenskap", "Inriktning Samhällsvetenskap", "Inriktning Medier, Information och Kommunikation". Inom dessa inriktningar kommer det sedan finnas "programfördjupningar". T.ex så under "Inriktning Samhällsvetenskap" finns det "Programfördjupning Europa och Global". Så här ser det ut på de flest håll.
Det som du gör när du ansöker om studieuppbehåll är bara att du pratar med din syokonsulent om vilken "ny" linje som ligger på ungefär samma riktslinje som den du går nu. Självklart kan du välja något helt nytt också men då får du vara beredd på mycket plugg både när du är i USA och när du kommer tillbaka. Väljer du en linje som är lik den du går nu behöver du inte läsa in lika många kurser, om det nu är några. Det kan hända att den nya klassen ligger lite före i matte eller liknande. Men väljer du rätt linje brukar det inte vara några hela kurser som du behöver ta igen.
Tänk också på att du när du kommer tillbaka har spenderat ungefär ett år i ett engelsktalande land (om du åker till nåt sånt) och att du säkert är mycket bättre på engelska än du var innan och säkert också många av dina klasskamrater. Därför kan det vara en idé att tänta av engelskan. Helst alla kurserna. Engelska A läser du ju i ettan men B, och C om det står med i kursplanen kan du tänta av och då ha tid att ta igen andra studier om det behövs.
Så det är mina tips so far.

SLEP - Test

Hello! Nu var det ett tag sen det skrevs här senast, men som sagt, just nu händer det inte mycket. Fick för några dagar sedan, i fredags tror jag till och med att det var, ett mail från Explorius som ville att jag skulle komma i och göra ett så kallat SLEP-test. Vad är det är var första frågan som dök upp i mitt huvud? Förstod  lite senare under helgen att det var/är ett test du gör innan du åker iväg för att se din nivå i engelska. Så i går, tisdags, stack jag direkt efter skolan in till Stockholm centrum, bort till Luntmakargatan och in på Explorius kontor. Hade aldrig varit på det nya kontoret innan så det var lite små kenpigt att hitta men nu har jag full koll. För er som ska dit så kommer adressen skrivas i slutet av inlägget :)
När jag kom dit fick jag återigen ett varmt välkommande av personalen och sen fick jag sätta mig i köket och göra provet. Det såg ut ungefär som ett nationellt prov. Ni vet, med det stora tjocka häftet och svarsblanketten och en blyertspenna. Utan att avslöja för mycket utav testet ska jag försöka förklara det lite grann:
  • SLEP står för "Secondary Level English Proficiency", för en snabb och enkel översättning till svenska "Gymnasienivå kunskaper i engelska". Självklart måste du inte gå i gymnasiet för att klara av provet, det var riktigt enkelt.
  • Testet består av två delar.
  • Första delen är hörförståelse. En i personalen sätter på en skiva som du ska lyssna på medan du fyller i svar på blanketten. Du får bara lyssna en gång så det gäller att vara uppmärksam. Frågorna och svarsalternativen står i häftet.
  • Andra delen är läsförståelse. Där får du läsa i häftet och svara på frågor.
  • Du väljer alltid A,B,C eller D som svar.
  • Du har 45 minuter på dig att skriva provet
  • Det är 74 frågor på hörförståelsen och 71 på läsförståelse, totalt: 145
Om du som denna tjej bor på ett ställe där du kanske inte har något kontor att gå till eller inte har möjligheten att lätt ta dig dit får du hem provet, gör det och skickar sedan in det. Provet ser fortfarande ut på samma sätt som ovan.
Om du går till kontoret och gör det, som jag gjorde, kan du om du och personalen har tid få se ditt resultat direkt.
Och som jag redan sagt, det är ingen att oroa sig för, jättelätt var det. Jag var hur nervös som helst innan. Gick runt hela dagen och oroade mig, trots att folk hade sagt åt mig att det inte var någon fara. Tack vare mig så får dock ni som läser det här en aning om hur det ser ut, något som jag inte fick. So take a good look folks! ;)

RSS 2.0